Terör örgütü PKK, Türkiye Cumhuriyeti’ni soykırımla suçladı

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, “Bir terör örgütünün iddialarına bakarak hiçbir ciddi devlet tavır almaz. Ancak başka hedefleri olan, Türkiye’ye ilişkin benzer beklentileri olan bazı ülkelerin bazı davranışlarda bulunmaları mümkündür. Mesela Yunanistan, öteden beri Pontus Soykırımı iddiasıyla çıkıyor ortaya. Türkiye’nin göstereceği tepki, kuşkusuz başka ülkelerin başka amaçlarla da olsa benzeri tavırlar almalarını önleyici bir rol oynayabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

İktidar ile terör örgütü PKK arasında gerçekleşen ‘Terörsüz Türkiye’ süreci sonucunda PKK’nin yayınladığı fesih bildirisi Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu değerlerine saldırı niteliğinde ifadelerle doluydu. Örgütün Türk Devrimi ve Türkiye Cumhuriyeti’ni “soykırımla” suçlamasına karşın iktidar herhangi bir tepki vermedi. Sözde “Ermeni Soykırımı” konusuyla benzer bir durum meydana gelebilir mi? sorusu cevap arıyor.

‘HİÇBİR ÜLKE BÖYLE SUÇLAMALARI KABUL ETMEZ’

Öymen, bildiriye ilişkin yaptığı yorumda, bildirinin “kabul edilemeyeceğini” vurgulayarak, “Lozan, devletimizin, cumhuriyetimizin temel taşı ve kurtuluş belgesi. Lozan’a bu şekilde sıfatlar yakıştırmak son derece yakışıksız olmuştur. Hükümet, daha önceden bu belgeden haberdar ise, farklı bir yol izlemeliydi. Haberdar değilse, sonrasında gerekli tepkiyi göstermesi uygun olurdu. Soykırım iddialarında da aynı durum söz konusu. Hiçbir ülke böyle suçlamaları kabul etmez. Bu nedenle bu konuda ciddi bir tepki göstermek önemlidir” şeklinde konuştu.

IRA VE ETHA ÖRNEĞİ

Kuzey İrlanda’da IRA, İspanya’da ETHA isimli terör örgütlerinin silah bıraktığını hatırlatan Öymen, “Ancak bu örgütler kendi ülkelerine ilişkin böyle ağır suçlamalarda bulunmamışlardır. Bu durum çok endişe verici. CHP lideri Özgür Özel gereken tepkiyi gösterdi. Ancak asıl tepkiyi, sürece öncelik veren devlet insanlarından bekliyoruz” dedi.

TÜRKİYE’NİN GÖSTERECEĞİ TAVIR ÖNEMLİ

Terör örgütü PKK’nın soykırım suçlamalarının uluslararası alanda etkisinin olup olmayacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Öymen, “Bir terör örgütünün iddialarına bakarak hiçbir ciddi devlet tavır almaz. Ancak başka hedefleri olan, Türkiye’ye ilişkin benzer beklentileri olan bazı ülkelerin davranışlarda bulunmaları mümkündür. Mesela Yunanistan, öteden beri Pontus Soykırımı iddiasıyla Türkiye karşı yıpratma politikası izliyor. Başka ülkelerin benzer girişimlerde bulunmaları veya tavır almaları kendi politikaları olarak beklenebilir. Türkiye’nin göstereceği tepki, başka ülkelerin benzeri tavırları önleyici bir rol oynayabilir. Kimse Türkiye’nin böyle suçlamaları kabul eden bir ülke olduğunu söyleyemez” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Donald Trump, İsrail’in İran’a saldırılarını desteklemeye nasıl karar verdi; Washington-Tel Aviv hattında neler yaşandı?

Donald Trump, İsrail’in İran’a saldırılarını desteklemeye nasıl karar verdi; Washington-Tel Aviv hattında neler yaşandı?

İran ABD’yi de hedef aldı: Dünya gördüklerine şoke olacak

İsrail dün sabaha karşı İran’ın başkenti Tahran, Tebriz, İsfahan’daki Natanz nükleer tesisini hava saldırıları ile vururken Loristan, Kirmanşah, Şiraz, Huzistan, Hemedan ve Kum kentlerinde saldırılarına devam etti. İran’ın nükleer bomba yapmaya …

Natanz’da nükleer sızıntı var

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İsrail’in vurduğu Natanz Nükleer Tesisinde sızıntı tespit edildiğini duyurdu: “Tesiste radyolojik ve kimyasal kirlilik mevcut. Bu durum, hem çalışanlar hem de çevre açısından önemli bir sağlık ve güvenlik riski oluşturabilir.”

Türkiye’nin en yaşlı şehirleri belli oldu: Üç şehir de aynı bölgede yer alıyor

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde yer alan verileri paylaşan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’nin en yaşlı şehirlerini açıkladı. Zirvede yer alan 3 şehir, Karadeniz Bölgesi’nden çıktı.

Eski Arjantin Devlet Başkanı Kirchner’e verilen 6 yıl hapis cezası onandı

Eski Arjantin Devlet Başkanı Kirchner’e verilen 6 yıl hapis cezası onandı

Adana’da hareketli dakikalar: Baraj gölünü izlerken suya düştü

Adana’da baraj gölünü izlerken suya düşen kadın kurtarıldı.