Uzmanı uyardı: Günde 100-150 gramın üzerinde et tüketmeyin

Kurban Bayramında Beslenme Önerileri

Yozgat Şehir Hastanesi Uzman Diyetisyeni Esra Uysal, kurban etinin kesinlikle bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi.

“Kurban Bayramı, geleneksel yemeklerin ve özellikle et tüketiminin arttığı özel bir dönemdir. Sağlıklı beslenmek, bu süreçte oldukça önemlidir. Bayramda en sık yapılan hatalardan biri, kurban etinin hemen pişirilip tüketilmesidir. Kesildiği anda hayvanın kaslarında Rigor Mortis denilen sertleşme süreci başlar. Bu süreç etin sert, sindiriminin zor ve lezzetsiz olmasına neden olabilir. Dolapta dinlendirilip bekletilerek pişirilen etler ise daha sağlıklı ve lezzetlidir.”

“Kırmızı et yüksek kaliteli protein ve demir içerir. Ancak doymuş yağ oranı yüksektir. Günlük 100-150 gram et tüketimi sağlıklıdır, bu miktarı aşmamak önemlidir. Aksi takdirde mide problemleri, hazımsızlık, kabızlık gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.”

“Yine bayramda sakatat tüketiminin artması dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Kızartma yerine fırında veya ızgarada pişirilen etler tercih edilmelidir. Ekstra yağ eklemek kilo kontrolünde sorunlara yol açabilir.”

“Et yemeklerinin yanında lif açısından zengin sebzeler ve sakatat tüketmek sindirimi kolaylaştırır. Bol limonlu salata C vitamini alımını artırarak demir emilimini arttırır. Günde en az 2-2,5 litre su tüketmek sindirime ve metabolizmaya faydalıdır.”

Esra Uysal, bayram süresince aşırı ve dengesiz beslenmenin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, sebzeler, yoğurt, tam tahıllar gibi dengeli gıdaların unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Dar gelirli ailelere ücretsiz tüp bebek desteği başladı

Gaziantep’te doğal yollarla çocuk sahibi olamayan dar gelirli 200 aile için tüp bebek projesi hayata geçirildi.

Uzman Klinik Psikolog Öz: Bunaltıcı sıcaklar ruh sağlığımızı da tehdit edebiliyor

Uzman Klinik Psikolog Öz: Bunaltıcı sıcaklar ruh sağlığımızı da tehdit edebiliyor

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Bu kez o masada ilk kez kamu emekçisinin sözü söylenecek. 6 milyonun alım gücüne, haklarına böylesi keyfi bir karar mekanizmasıyla kader biçenler bu kez o masada karşılarında gerçekleri haykıran bir taraf görecek” dedi.

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

Merdiven altı zayıflama iğnelerindeki kontrolsüz tehlike

Merdiven altı zayıflama iğnelerindeki kontrolsüz tehlike