5 yaşındaki çocuk, gün içinde yaşadıklarını anlatabilmeli…

Uzman Dil ve Konuşma Terapistinden Çocuklarda Dil Gecikmesi Uyarısı

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Anuş Tahmincioğlu, 2 yaşına gelmiş bir çocuğun hâlâ kelime öbekleri kuramamasının dil gecikmesine işaret edebileceğini belirtti. Tahmincioğlu, dil gecikmesi durumunda terapi yöntemlerine erken başlamanın önemine dikkat çekerek, dil gelişiminde dijital ekranlarla uzun süreli etkileşimin olumsuz etkileri olduğunu vurguladı.

Çocuklarda Dil Gelişimi 2 Yaşında İlk Belirtileri Gösteriyor

Anuş Tahmincioğlu, 2 yaşına gelmiş çocuklarda dil gecikmesinin ilk belirtilerinin ortaya çıktığını ve dilin gelişimi hakkında bilgiler verdi. 2 yaşında çocukların kelime dağarcığının gelişmeye başladığını ve 50-60 sözcük hazinesine ulaştıklarını söyleyen Tahmincioğlu, dilin sadece sözcük hazinesi değil aynı zamanda pragmatik ve semantik yapıları olduğunu da belirtti.

Kısa ve Basit İfadeler Dil Gecikmesinin Göstergesi Olabilir

Anuş Tahmincioğlu, dilin semantik ve pragmatik yapılarında problemler olduğunda gözlemlenen durumları açıkladı. Çocukların kısa ve basit ifadelerle kendilerini ifade etmelerinin bir sorunun işareti olabileceğine dikkat çeken Tahmincioğlu, erken tanının ve müdahalenin önemini vurguladı.

Çocuklarda ve Yetişkinlerde Dil ve Konuşma Bozuklukları Farklılık Gösterebilir

Anuş Tahmincioğlu, çocuklarda ve yetişkinlerde dil ve konuşma bozuklukları arasındaki farkları anlattı. Dil bozukluklarının çocuklarda genellikle gelişimsel bozukluklar, yetişkinlerde ise edinilmiş bozukluklar olduğunu açıklayan Tahmincioğlu, farklı dil bozukluk tiplerini ve tedavi yöntemlerini detaylı bir şekilde aktardı.

İletişim İhmalinin Dil Gelişimine Etkisi

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Anuş Tahmincioğlu, günümüzde dijitalleşmenin çocukların dil gelişimine olan etkilerine de değindi. Dijital ekranlarla uzun süre iletişim kurmanın çocukların dil gelişimini olumsuz etkilediğini belirten Tahmincioğlu, iletişim ihmali sonucunda dil ve konuşma gelişiminde yaşanan olumsuzluklara dikkat çekti.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Bu kez o masada ilk kez kamu emekçisinin sözü söylenecek. 6 milyonun alım gücüne, haklarına böylesi keyfi bir karar mekanizmasıyla kader biçenler bu kez o masada karşılarında gerçekleri haykıran bir taraf görecek” dedi.

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

Merdiven altı zayıflama iğnelerindeki kontrolsüz tehlike

Merdiven altı zayıflama iğnelerindeki kontrolsüz tehlike

Bayram dönüş yolunda ‘uyku apnesi’ uyarısı

Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayram tatili dönüşünde yolculuk yapacak sürücüleri ‘uyku apnesi’ konusunda uyardı.

Uzmanı uyardı: Günde 100-150 gramın üzerinde et tüketmeyin

Uzman diyetisyen, Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşlara sağlıklı beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu. Bayram sofralarında sıkça tüketilen kırmızı etin, doğru şekilde pişirilmesi ve dengeli tüketilmesi gerektiğine dikkat çekip özellikle kronik rahatsızlığı olan bireylerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.