Esad rejimi suç kanıtlarını yok etti: “Belgeler yakıldı, diskler parçalandı”

Birleşmiş Milletlerin (BM) Suriye’deki suçları araştıran Uluslararası Tarafsız ve Bağımsız Suriye Mekanizması (IIIM) Başkanı Robert Petit, Esad rejiminin devrilmesi sonrasında yaşanan olaylar ve hesap verme süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Suriye’deki geçici hükümetin, Esad döneminde işlenen suçlarla ilgili kanıtların korunması gerektiğinin farkında olduğu belirtildi.

Petit, tüm sivil toplum aktörlerinin hesap verilmesini istediğini ve rejim ile müttefiklerinin işlediği suçlara ilişkin hesap vermesini umduklarını söyleyerek, “Uluslararası toplum, Suriye’nin geleceği için ‘geçiş dönemi adaleti’ kavramına değindi. Dolayısıyla hesap verme, bu sürecin büyük bir parçasıdır.” dedi.

Petit, Esad rejimi dönemindeki suçların kanıtlarına erişemediklerini ve geçici hükümetten izin almaları gerektiğini belirtti.

“Geçici hükümet yetkililerinden Suriye’ye gelerek çalışmamıza izin vermelerini bekliyoruz. Onlarla iletişim halindeyiz. İzin aldığımızda, hızlı bir şekilde konuşlanacağız ve geçiş dönemi adaletine yardımcı olmak için Suriye’de uzun vadeli bir varlık oluşturmayı umuyoruz.” diye ekledi.

Petit, belgelerin yok edildiğine dair ifadelerin vurgulandığını belirterek, geçici hükümet yetkililerinin delilleri saklamanın önemini bildiğini ve yeni yönetimin delilleri geri getirmelerini isteyen bir karar aldığını açıkladı.

“Rejim düşmeden ve aktörler kaçmadan önce birçok kanıtın yok edildiği belirtildi. Yakılmış belgelerin parçalarının ve parçalanmış sabit disklerin gördük. Delillerin bir kısmı yok edilmeye çalışıldı ama hala çok sayıda delil bulunuyor. Geçici hükümet yetkilileri, bu delilleri korumak için çaba göstermeli.” ifadelerini kullandı.

Petit, bu kanıtların rejim döneminde işlenen suçlarla ilgili kullanılmasını umduğunu belirterek, en güçlü delilleri seçerek yargı sürecine taşımanın önemine vurgu yaptı.

Related Posts

Erdoğan gerçeği bu kez AKP’li vekillerden dinledi: ‘Türkiye pahalılıktan dolayı dezavantajlı ülke haline geldi’

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP’li milletvekilleriyle buluştuğu kahvaltı programında, Türkiye’nin pahalılık nedeniyle turizmde dezavantajlı ülke haline geldiğine dikkat çekildi.

Adana Büyükşehir Belediyesi davası bilirkişiye gönderildi

Mahkeme heyeti, sanıklar hakkındaki yurt dışına çıkış ve güvenlik birimine imza atma adli kontrol kararlarının devamına ve dava dosyasını Danıştay denetçilerinden oluşan bilirkişiye göndermek için karar verdi. Duruşma, eksikliklerin tamamlanması ve bilirkişi raporunun beklenilmesi için ileri bir tarihe ertelendi.

133 işçi birden hastanelik oldu!

Samsun’da bulunan bir sanayi sitesinde çalışan 133 işçi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.

Meclis’te ‘AYM’ tartışması: ‘23 yıldır kanun yapmayı, devlet yönetmeyi öğrenemediniz’

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, “23 yıldır kanun yapmayı, devlet yönetmeyi öğrenemediniz. Anayasa Mahkemesi size yol gösteriyor nasıl yapılacağını tarif ediyor. Ama keyfiliği, kul hakkı yemeyi herkesten fazla öğrendiniz” dedi.

Mağdur sıfatıyla ifadeye çağrıldı

Özgür Özel’in CHP Genel Başkanı olduğu şaibeli kurultaya yönelik soruşturma sürüyor. CHP’nin 4-5 Kasım 2023’teki 38’inci Olağan Kurultayı’nda delegelere para karşılığı oy kullandırıldığı iddiası üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma …

Ülkede adalet yok ama sarayları çok

Vatandaşlar operasyonlar, tutuklamaları eleştirip ‘hukuksuzluk’ vurgusu yaparken iktidar 2025’in ilk 3 ayında 9 ayrı adalet sarayı için sözleşme yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir