Yol haritası çizildi

4. Tarım Orman Şurası Sonuç Bildirgesi Kamuoyuna Duyuruldu

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen 4. Tarım Orman Şurası, 28-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti. 1997, 2004 ve 2019 yıllarında gerçekleştirilen önceki şuralardan farklı olarak bu yılki etkinliğe Bakan İbrahim Yumaklı’nın katılımı ve “Türkiye Yüzyılı Bereketin Yüzyılı” teması damgasını vurdu.

Tarım Orman Şuraları, sektöre yön vermek amacıyla düzenleniyor. Eylül 2024’te başlayan ve 30-31 Ocak 2025’te bir hazırlık çalıştayı düzenlenen bu yılki Şura’ya 1597 üye kayıt yaptırdı. Katılımcılar arasında 87 farklı üniversiteden 288 akademisyen, 234 sivil toplum kuruluşu temsilcisi, 417 oda, birlik ve kooperatif temsilcisi, 205 özel sektör temsilcisi ve 687 uzman kamu personeli bulunmaktaydı. Şura grupları çerçevesinde toplamda 148 çevrimiçi toplantı gerçekleştirildi ve “perşembe toplantıları”na 700’ün üzerinde kişi katıldı.

Şura kapsamında 16 farklı çalışma grubu oluşturuldu. Bu gruplar, “bitkisel üretim”, “destekler ve politikaların geleceği”, “gıda güvencesi, güvenliği ve israfla mücadele”, “hayvansal üretim”, “iklim değişikliğine uyum”, “kırsal kalkınma, kırsalda yaşamın geleceği ve istihdam”, “su ürünleri üretimi”, ve “tarımda dijitalleşme, veri tabanlı tarım ve teknolojik gelişim” gibi başlıklar altında faaliyet gösterdi.

371 Hedef Belirlendi

Çalışma gruplarında, kamu kurumları, çiftçiler, üretici birlikleri, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, uluslararası kuruluşlar ve özel sektör temsilcileri gibi çeşitli kesimlerden temsilciler yer aldı. Şura’nın sonunda belirlenen hedeflere ulaşmak için 371 hedef ve 2.678 strateji belirlendi. Bu hedef ve stratejiler, Şura üyeleri tarafından oylamaya sunuldu ve karara bağlandı. Sonuç bildirgesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyuruldu.

Kırsal Kalkınma Ön Planda

Belirlenen yol haritası doğrultusunda tarımsal üretimin geleceği planlanacak, tarımsal politikalar etkin bir şekilde yönetilecek, gıda güvencesi ve güvenliği sağlanacak ve gıda israfı engellenecek. Ayrıca, sürdürülebilir kırsal kalkınma hedeflerine ulaşılacak, çiftçilerin örgütlenmesi ve bilinçlendirilmesi desteklenecek, ormancılık, tarımsal sulama ve su kaynakları korunarak etkin bir şekilde yönetilecek.

Related Posts

Tavuklar kesildi, yumurta üretiminde düşüş yaşandı!

Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 8,8 azaldı, kesilen tavuk sayısı yüzde 8,2 arttı, tavuk eti üretimi yüzde 13,0 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı Kümes Hayvancılığı Üretimi verileri açıkladı …

Çiftçilere 1 milyon 850 bin adet bedavaya dağıtıldı

Tüekiye’nin bir çok ilinde Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında ücretsiz sebze fidesinin dağıtımı devam ediyor. İl Tarım ve Orman …

Fındıkta rekolte krizi… Açıklamalar piyasayı karıştırdı!

Uluslararası kuru yemiş kongresinde açıklanan tahmini üretim rakamları, fındık piyasasında tartışmaları beraberinde getirdi. Sektör temsilcileri açıklanan verilerin gerçeği yansıtmadığını savunuyor. Rekolte tahmininin fiyatları düşürmeye yönelik bir algı operasyonu olduğu ileri sürülüyor.

Mehmet Şimşek duy bu isyanı: Ot bile bu kadar pahalı olursa…

Geçim sıkıntısı Türkiye’nin dört bir yanında tepkilere neden olurken Sinop’ta yaşayan vatandaşlar da hayat pahalılığından yakındı. İktidarın ekonomi politikalarını eleştiren vatandaşlar adeta isyan etti. Pazarın en ucuz ürünü yeşillikler bile 25-30 …

ABD’de enflasyon nisanda arttı

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), nisanda aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda yüzde 2,3 ile beklentilerin altında arttı.

İngiltere işsizlik oranlarında yeni rekor

İngiltere’de Ocak-Mart 2025 döneminde işsizlik oranı, dört dönem boyunca yüzde 4,4 seviyesinde kaldıktan sonra yüzde 4,5’e çıkarak beklentilerle uyumlu gerçekleşti. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi tarafından yayımlanan verilere göre bu artış …