İsrail Saldırıları Nedeniyle Suriye Hava Sahasında İran Uçağına İniş İzni Verilmedi
İsrail’in saldırılarının etkileriyle sarsılan Suriye’de, Şam yönetimi, İran’a ait bir uçağın inişine izin vermedi. Rusya’nın denetimindeki Hmeimim Havalimanı, Mahan Air’e ait İran uçağının Suriye hava sahasına girişini engelledi.
İsrail’in Hizbullah’a yönelik geniş kapsamlı operasyonlarının ardından Suriye’ye hava saldırılarını artırması, rejimi İran ve Hizbullah ile bağlantılı askeri ve siyasi kurumlara karşı tedbir almaya sevk etti.
En Büyük Saldırıda En Yüksek Can Kaybı
İsrail savaş uçaklarının en son geçtiğimiz çarşamba günü Humus kırsalındaki Palmira kentine düzenlediği saldırılar, şimdiye kadar kaydedilen en büyük saldırı olarak nitelendirildi. Bu saldırılarda en yüksek can kaybı yaşandı; çoğunluğu Suriyeli 92 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SHOR), hayatını kaybedenler arasında İran destekli milislerle bağlantılı 56 Suriyeli savaşçı, Hizbullah ile çalışan sekiz subay ve astsubay, çoğunluğu Irak merkezli Harakat al-Nujaba’dan 22 Suriyeli olmayan savaşçı, dört Hizbullah üyesinin bulunduğunu açıkladı.
152 Saldırıda 394 Kayıp
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin açıklamalarına göre, İsrail bu yılın başından beri Suriye topraklarında 152 saldırı düzenledi. Bu saldırılardan 126’sı hava saldırısı, 26’sı ise füzelerle gerçekleşti. Saldırılar sonucunda yaklaşık 273 hedef imha edilirken, 394 savaşçı hayatını kaybetti ve 274 kişi yaralandı.
İsrail Tehdidine Karşı Alınan Önlemler
Suriye rejimi, İsrail’in saldırılarından korunmak amacıyla İran ve bağlantılı oluşumlara karşı ülke genelinde etkili önlemler aldı. Birçok milis gücünü engelleyerek, ülkeye paralel şekilde faaliyet gösteren örgüt liderlerini ve askeri yetkililerini ülkeden çıkardı. Ancak İran yönetimi, Suriye rejimini kaybetmemek adına Şam’a daha fazla ziyarette bulunarak ülkeye yönelik ziyaretlerini artırdı.
Tahran’a Dönüş
İsrail’in Lübnan’da Hizbullah’a silah ve savaşçı taşıdığı iddialarının ardından, Rusya’nın denetimindeki Hmeimim Havalimanı’na yapılan saldırı sonrasında İran uçağına iniş izni verilmedi. Uçak, Şam kırsalındaki Sabaa İskelesi bölgesinde tur attıktan sonra iniş izni alamayınca Tahran’a geri döndü.
Uçağın, Suriye’deki Hizbullah ve İran milislerine silah taşıdığı düşünüldüğü için, Rus güvenlik yetkilileri İsrail’le yapılan anlaşmaya dayanarak havaalanına iniş izni vermedi.