AB, Alman dönerini yasaklıyor mu? Döner savaşında Türkiye öne çıktı

AB, Türk Usulü Döneri Tescil Ederse Almanya’da Döner Ürünleri Değişecek

Avrupa Birliği’nin Türk usulü döneri tescil etmesi durumunda, Almanya’daki dönercilerin büyük bir kısmı artık sattıkları ürünlere “döner” demek zorunda kalmayacak. Özellikle 16 aylıktan küçük sığır eti veya hindi eti içeren ürünler artık döner olarak adlandırılamayacak. Ayrıca döner kesme makineleri de yasaklanacak, bu da Alman dönerinin sonunu getirebilir.

İstanbul’daki Uluslararası Döner Kebap Derneği UDOFED’in Türkiye’de üretilen tarzda döner için “döner” adının korunmasına yönelik başvurusu sonucunda Almanya da kendi döner tarzını korumak için adımlar atmıştı.

Almanlar Anlaşmak İçin Uğraştı

Türkiye’nin geleneksel lezzet olarak tescil talebine karşı dönemin Tarım Bakanı Cem Özdemir itiraz etmişti. AB Komisyonu, taraflar arasında çözüm bulunması için Türkiye’yi önerdi ancak Almanya ile yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı. Türkiye’nin ayrıntılı bir yanıt verdiği Almanya’nın itirazı için son kararın Nisan ayı sonunda verileceği açıklandı.

AB’nin Verebileceği Kararlar

AB Komisyonu, Türkiye’nin başvurusunu onaylayabilir, değişiklikler talep edebilir ya da reddedebilir. Ancak genel eğilimin onaydan yana olduğu belirtiliyor. Eğer AB Komisyonu Türkiye’nin başvurusunu talep ederse, Almanya’daki üreticiler ve dönercilerin ürünlerine “döner” adını vermesi yasaklanacak. Bu durumda Almanya’daki dönercilerin büyük bir kısmının ürünlerini “döner” olarak pazarlaması engellenecek.

Adı, “Dönen Şiş” Mi Olacak?

Türkiye’nin başvurusuna göre, gerçek dönerde 16 aylıktan küçük sığır eti kullanılmayacak. Dana dönerin yanı sıra hindi eti içeren ürünlere de döner denilmeyecek. Döner çeşitliliği sınırlanacak ve daha az sulu olacak. Döner büfelerinde artık 55 cm’lik bıçak kullanılacak ve pişirme işlemi değişecek. Ayrıca etteki tuz oranı yüzde 2 ile sınırlandırılacak.

Related Posts

İstanbul’da 74 bin kişi depremin ardından okullarda barındı

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, 23 Nisan’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından 2 bin 617 okulun kapılarını vatandaşlara açtığını, 74 bin 11 kişiye barınma imkanı sunulduğunu bildirdi.

Büyükçekmece’de park yeri kavgası: 1 ölü, 1 yaralı

Büyükçekmece’de, park yeri nedeniyle iki grup arasında çıkan kavgada, Atakan Gülsever silahla vurularak hayatını kaybetti. Hafif yaralandığı belirtilen Gülsever’in yanındaki kişinin de kendi imkanlarıyla hastaneye gittiği öğrenildi.

Otoyolda 9 araç kaza yaptı: 2 kişi yaralandı

Ankara – Niğde Otoyolu’nda dolu yağışı nedeniyle 6 farklı noktada 9 aracın karışığı kaza meydana geldi.

İhsan Yılmaz kimdir? İBB Etüd ve Proje Daire Başkanı İhsan Yılmaz neden gözaltına alındı?

İBB Etüd ve Proje Daire Başkanı İhsan Yılmaz gözaltına alındı. İhsan Yılmaz kimdir? İBB Etüd ve Proje Daire Başkanı İhsan Yılmaz neden gözaltına alındı?

Siirt-Bitlis yolunda feci kaza: 2 ölü

Siirt-Bitlis Karayolu’nda TIR ile minibüsün çarpıştığı kazada 2 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi yaralandı.

MetroPOLL’den dikkat çeken anket: Ekonomiyi İmamoğlu’nun tutuklanması mı, boykot ve protestolar mı olumsuz etkiledi?

MetroPOLL araştırma şirketi, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının mı yoksa protesto ve boykotların mı ekonomiyi daha olumsuz etkilediğine yönelik seçmenler üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. İşte ayrıntılar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir