Göğüs hastalıkları uzmanı uyardı: Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor, sıcak hava dalgası bize de geliyor!

Sıcak Hava Dalgalarına Karşı Önlemler Alınmalı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye genelinde etkisini artırması beklenen sıcak hava dalgasına karşı uyarılarda bulunarak, “Aşırı sıcaklarda bebeklerin, yaşlı ve kronik hastaların dikkatli olması lazım. Kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk grubundalar. Açık havada çalışan, aşırı efor sarf edenler ve sporcular sağlık sorunu yaşayabilir ” dedi.

Ülke genelindeki yüksek sıcaklıklar dikkat çekiyor. Trabzon’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava ile birlikte insanlar serinlemek için deniz kenarı, park, bahçe ve gölgelik alanlara akın ediyor. Uzmanlara göre, özellikle öğle saatlerinde güneşe maruz kalmanın ve kapalı ortamlarda aşırı sıcaklığa maruz kalmanın, kalp ve böbrek gibi organlarda sorunlara neden olabileceği uyarısında bulunuluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hava sıcaklıklarındaki artışın devam edeceğini ve aşırı sıcaklıkların riskli grupları etkileyeceğini belirtti.

Sıcak hava dalgası geliyor. Önümüzdeki hafta Türkiye’de sıcak günler yaşayacağız. Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklar ve sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor. Aşırı sıcaklarda bebeklerin, yaşlı ve kronik hastaların dikkatli olması lazım. Kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk grubundalar. Açık havada çalışan, aşırı efor sarf edenler ve sporcular sağlık sorunu yaşayabilir. Bu duruma sıcak çarpması deniyor. Belirtiler arasında baygınlık, halsizlik, baş ağrısı bulunmaktadır. Tansiyon düşüklüğü, hızlı nabız ve bilinç değişikliği gibi durumlar yaşanabilir. Bu belirtiler fark edilmezse böbrek ve kalp damar yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.” 

“Dikkat Edilmelidir”

Risk gruplarında bulunan kişilerin güneş altında uzun süre kalmamaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Özlü, “Sıcaklıkları doğru yönetmek çok önemli. Risk taşıyan kişilerin güneşin dik olduğu saatlerde güneşe çıkmamalarını, ağır yağlı yemeklerden kaçınmalarını öneriyoruz. Bol ve rahat kıyafetler giymelerini, sıvı tüketimini artırmalarını tavsiye ediyoruz. Maden suyu ve tuzlu içeceklerden uzak durmaları gerekmektedir. Vantilatör veya klima kullanmak faydalı olabilir. Sıcak çarpması geçirme şüphesi olan birinin hemen serin bir yere götürülüp ıslak bir bezle soğutulması ve acil servise başvurulması gerekmektedir.” 

“Birden Soğutma Yapılmamalı”

Risk grubundaki kişilerin dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Sıcak havalarda alkol tüketimi riski artırabilir. Bazı ilaçlar da sıcak çarpması riskini yükseltebilir. Bu kişilerin dikkatli olmaları önemlidir. Güneş ışınlarından korunmak için, şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye kullanılmalıdır. Klimalardan ve soğuk sular içmekten kaçınmanız gerekmektedir. Odanızı veya arabanızı yavaş bir şekilde soğutmak önemlidir. Klima rüzgarını doğrudan üstünüze yönlendirmemelisiniz. Soğuk su içerken dikkatli olmalısınız, aksi takdirde boğazda hasar ve enfeksiyon riski oluşabilir.” (DHA)

Related Posts

Kavurucu sıcakta bunlara dikkat!

Sıcaklar arttı; bebekler ve yaşlılarla sıcakta çalışmak zorunda kalanlar, spor yapanlar, kalp, akciğer ve böbrek hastaları risk altında. Uzman tavsiyesi: İçecekleri ‘buz gibi soğuk’ içmeyin. Şekerli içeceklerle çay ve kahve içmeyi azaltın. Aniden soğuk suya atlamayın. Günde 2-2,5 litre su için. Terletmeyen giysiler giyin. Yağlı yemeklerden kaçının. Spor sonrası klimalı ortamlardan uzak durun.

Dar gelirli ailelere ücretsiz tüp bebek desteği başladı

Gaziantep’te doğal yollarla çocuk sahibi olamayan dar gelirli 200 aile için tüp bebek projesi hayata geçirildi.

Uzman Klinik Psikolog Öz: Bunaltıcı sıcaklar ruh sağlığımızı da tehdit edebiliyor

Uzman Klinik Psikolog Öz: Bunaltıcı sıcaklar ruh sağlığımızı da tehdit edebiliyor

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Bu kez o masada ilk kez kamu emekçisinin sözü söylenecek. 6 milyonun alım gücüne, haklarına böylesi keyfi bir karar mekanizmasıyla kader biçenler bu kez o masada karşılarında gerçekleri haykıran bir taraf görecek” dedi.

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.