İran’ın gizli nükleer kalesi: ‘Kayıp’ uranyum için Kolang Dağı iddiası



İran’ın Gizli Nükleer Tesisi: Kayıp Uranyum İçin Mükemmel Saklanma Alanı İddiası

İran’ın Gizli Nükleer Tesisi: Kayıp Uranyum İçin Mükemmel Saklanma Alanı İddiası

İsrail ile İran arasında ateşkes şimdilik sağlanmış görünse de cevap bekleyen sorular gündemdeki yerini koruyor.

Bunlardan biri, İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stoğunun akıbeti. İran, stoğunu saldırıdan önce Fordo tesisinden taşındığını duyurmuştu. Ancak nerede olduğu bilinmiyor.

ABD, İran’da üç tesisi vurarak ülkenin nükleer kapasitesini yok ettiği görüşünde. Ancak Batı basınında yer alan iddialara göre İran, “Kolang Dağı” olarak adlandırılan bölgede, korunaklı bir nükleer yerleşke inşa ediyor.

“KAYIP” URANYUM İÇİN MÜKEMMEL SAKLANMA ALANI

İngiliz Telegraph gazetesi, Fordo’dan çok daha derinlerde yer alan kompleksin, “kayıp” uranyum için mükemmel bir saklanma alanı olabileceğini öne sürüyor.

Telegraph gazetesine göre söz konusu gizli tesis, İsfahan eyaletinin merkezinde, Natanz nükleer tesisine dakikalar uzaklıkta. Fordo’nunsa 145 kilometre güneyinde. Bu geniş alana yayılan tesis, Kolang dağında bulunuyor. Halen yapım aşamasında olan tesis iddiaya göre son dört yılda güçlendirilip genişletildi.

Bu yeni kompleksin, Fordo’ya kıyasla çok daha derinde ve güvenlik önlemleriyle donatılmış durumda olduğu belirtiliyor. Yine Telegraph’a göre Fordo’un yalnızca iki tünel girişi bulunurken, Kolang dağındaki tesisin en az dört girişi mevcut. Haberde, gizli tesisin yer altı odalarının da yerin 100 metre altına indiği belirtiliyor.

DERİNLİK SIĞINAK DELİCİ BOMBALARIN ETKİSİNİ AZALTIYOR

Tesisle ilgili dikkat çekilen bir başka veri de inşa edildiği Kolang Dağı’na dair. Fordo’daki tesisin bulunduğu dağ, deniz seviyesinden 960 metre yükseklikte. Kolang Dağı’nın yükseliği ise bin 608 metre yüksekte.

Bu da, Kolang’da nükleer operasyonlar için hem daha fazla koruma hem de potansiyel olarak çok daha büyük yer altı odaları sağlıyor. Tesisin daha derine inşa edilmiş olması, yer altı tesislerini hedef almak üzere tasarlanan sığınak delici bombaların etkinliğini de önemli ölçüde azaltıyor.

Amerika Birleşik Devletleri, İran’ın en iyi korunan nükleer tesisi olan Fordo’yu sığınak delici B2’lerle bombalarken; İsfahan ve Natanz’daki nükleer tesisleri denizaltılardan ateşlenen Tomahawk füzeleriyle vurmuştu.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, saldırı sonrası üç tesiste de radyasyon seviyesinin artmadığını açıklamıştı.


Related Posts

Özgür Özel: Bugünkü duruşma bir siyasi operasyon

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bugünkü kurultay davası sonrası dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Bilecik’te yanan alanlar havadan görüntülendi

Bilecik’in Gölpazarı ve Osmaneli ilçelerinde yaklaşık 35 kilometrekarelik alanda etkili olan ve ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alınan yangında yanan alanlar dron ile görüntülendi.

Bakan Fidan İngiliz mevkidaşı ile görüşecek

Yarın Türkiye’yi ziyaret edecek olan İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşecek. Görüşmede küresel gelişmelerin ve iş birliklerinin ele alınması bekleniyor.

Silahlı saldırıda 7 kişi hayatını kaybetti

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Cape Town şehri yakınlarında dün bir eve kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Polis, Gugulethu Mahallesi’ndeki saldırıda 7 kişinin yaşamını yitirdiğini, 3 kişinin ise yara almadan kurtulduğunu …

Sadece 2 ev kurtuldu, bölge tamamen kül oldu: Felaket şehir şehir yayılıyor

Sakarya’nın Taraklı ilçesinde cuma günü başlayan orman yangını, kuvvetli rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyerek Bilecik’in Gölpazarı ve Osmaneli ilçelerine sıçradı. Yangının etkili olduğu alanlarda çok sayıda ev, tarım aleti ve hayvan barınağı küle döndü. Köprücek köyü neredeyse tamamen alevlere teslim oldu.

Binlerce öğrencinin hayali konsolosluk kapısında kaldı!

Vize başvurularında istenen evrakların fazlalığı, yüksek ücretler ve ek güvenlik sorgulamaları da süreci hem maddi hem psikolojik olarak zorlaştırıyor. Randevu almak bile başlı başına bir sorun haline gelirken, birçok kişi aylar süren bekleyişlerin ardından olumsuz yanıt alıyor.