Mart ayı dış ticaret açığı belli oldu

TÜİK Mart Ayı Dış Ticaret İstatistikleri Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılının Mart ayına ait dış ticaret istatistiklerini yayınladı. Buna göre, Mart ayında dış ticaret açığı bir önceki yıla göre %1,5 azalarak 7 milyar 303 milyon dolardan 7 milyar 196 milyon dolara geriledi. Bu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı %76,5’e yükselirken, genel ticaret sistemine göre ihracat 2025 yılı Ocak-Mart döneminde %2,5 artışla 65 milyar 323 milyon dolar, ithalat ise %4,5 artarak 87 milyar 811 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, Mart ayında %3,3 artarak 20 milyar 824 milyon dolardan 21 milyar 516 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat ise %1,4 artışla 22 milyar 833 milyon dolardan 23 milyar 153 milyon dolara yükseldi. Bu durum, enerji ve altın hariç dış ticaret açığının 1 milyar 637 milyon dolar olarak gerçekleşmesine neden oldu. Dış ticaret hacmi ise %2,3 artarak 44 milyar 670 milyon dolar oldu.

Dış Ticaret Açığı %1,5 Azaldı

Mart ayında dış ticaret açığının bir önceki yıla göre %1,5 azalarak 7 milyar 303 milyon dolardan 7 milyar 196 milyon dolara gerilediği belirtildi. Ocak-Mart döneminde ise dış ticaret açığında %11,0 artış gözlemlendi. Bu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı %74,4’e gerileyerek dikkat çekti.

Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayinin payı %94,0, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,7, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı ise %1,7 oldu. İthalatta ise ara mallarının payı %68,1, sermaye mallarının payı %14,7 ve tüketim mallarının payı %17,0 olarak gerçekleşti.

*Detaylar için takipte kalın…

Related Posts

Asya borsaları karışık seyrediyor: 30 Nisan 2025 Çarşamba Asya borsalarında son durum

Asya borsalarında, Çin’de ekonomik aktiviteye ilişkin beklentilerin altında açıklanan makroekonomik veriler ve tarifelere yönelik belirsizliklerin etkisiyle karışık seyir izleniyor.

UTTS sancılı başlıyor

Aşırı pahalı fiyatla satıldığı için yoğun eleştiri alan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), uygulamanın başlayacağı 1 Mayıs’a iki gün kala çöktü. Saatlerce giderilemeyen teknik arıza nedeniyle Türkiye genelinde Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajı yapılamadı.

CHP’li Türker Ateş: Şimşek programı sanayici ve üreticinin mezarını kazıyor

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde yürütülen ekonomi politikasına ilişkin “Sadece faiz artışları ile ilerleyen Şimşek programı sanayici ve üreticinin mezarını kazıyor” dedi.

Bakan Uraloğlu: “Bakanlığımız sorumluluğundaki yerler deprem felaketini hasarsız atlattı”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakanlığın sorumluluğundaki kara yolları, havalimanları, tren ve metrolar ile deniz yapılarının İstanbul’daki depremi hasarsız atlattığını belirterek, “Bu tablo, son 23 yılda Sayın Cumhurbaşkanı’mız liderliğinde, deprem gerçeğini merkeze alarak başlattığımız seferberliğin sonucudur.” dedi.

Fırsatçılara dev ceza: 1.5 milyar TL

İlk yardım ekipmanlarından çadıra, deprem çantasından ihtiyaç malzemelerine kadar deprem döneminde fahiş fiyat artışı yapan işletmeler tek tek tespit ediliyor. Ticaret Bakanlığı, usulsüzlük tespiti yapılan 1079 ürünün her birine 1.4 milyon lira ceza verirse toplam 1.5 milyar liralık ceza kesilebilir.

Örtü altı domateste hasatta sona yaklaşıldı

Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin’de soğuk havalarda alınan tedbirler sayesinde kurtarılan örtü altı domateste hasat sürüyor. Sona yaklaşılan örtü altı üretimin büyük oranda zarar görmeden devam etmesi nedeniyle bahçede domatesin fiyatı 22-25 TL bandında olduğu belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir