Memur ve emekliler yeni maaşlarını bekliyor! Zam farkları ne zaman ödenecek?

Milliyet.com.tr/ÖZEL Milyonlarca emekli ve memurun yeni dönem zamlı maaşları belli oldu. SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 24.73, memur ve memur emeklilerine yüzde 19.31 oranında zam yapıldı. Memurlar her ayın 15’inde maaşlarını alıyorlar. O nedenle temmuz ayında 14 günlük bir fark olacak. Peki memur ve memur emeklilerinin maaş farkları ne zaman yatacak? SSK ve Bağkur emeklileri yeni zamlı maaşlarını ne zaman alacaklar? En düşük emekli aylığına bir düzenleme olacak mı?

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “Haziran ayı enflasyon verisi %1,64 olarak açıklandı. 2024 yılının ilk yarıyıl enflasyon verisi %24,73 olarak belirlendi ve SSK ile Bağkur emeklilerinin maaş farklar netleşmiş oldu. Memur ve memur emeklilerine toplu sözleşmeden kaynaklı %19,31 olarak gerçekleşmiş oldu.

ZAM ORANLARI EŞİTLENİR Mİ?

Zam eşitlemesinin mevzuat gereğince yasa doğrultusunda çıkması gerekiyor. Emekli ve memurlarımızın tamamının bir beklenti içerisinde olduğunu belirtmek isterim.

Geçmiş dönemlerde altışar aylık periyotlarda verilen maaş farklarının her zaman eşitleme, seyyanen zam şeklinde yapıldığını gözlemleyebiliyoruz. Özellikle açıklanan enflasyon verisi ile birlikte 8.017 TL’nin altında kök maaşı olanlar hissedilir bir zam alamayacaklar. En azından dar gelirli emeklinin 10.000 TL olan taban aylığına bir müdahale yapılması gerekliliğini vurgulamak isterim.

REFAH PAYI MÜMKÜN MÜ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçtiğimiz haftalarda Meclis’te yapmış olduğu kısa röportajda ‘Refah payı çalışmamız yok’ ifadelerini kullanmıştı. Tüm grupların maaş zamları bir önceki dönemde yüzde 37,57 enflasyon verisi üzerinden güncellenerek %49,25 oranında refah payı altında eşitlenmişti.

Son kararı sayın Cumhurbaşkanının vereceğini, önümüzdeki hafta sonuna kadar hükümet kanadından bir açıklama yapılmasını beklemekteyim. Çünkü SSK emeklilerimiz ayın 17’si itibarıyla maaşlarını alındığından dolayı bir açıklama olduğu takdirde hızlı bir Meclis süreci olacaktır. Eğer yetişmese bile maaş farkları ay içi veya bir sonraki ay maaşlara ilave olarak yatırılabilir. Önceki dönemlerde buna benzer örnekleri yaşamıştık.

ZAM FARKLARI NE ZAMAN YATACAK?

Memurlarımız ayın ilk haftası, SSK ve Bağkur emeklimiz ayın 17’si ile 28’i arasında maaşlarını almaktadır. Memurlarımıza ay içerisinde fark olarak açıklanan enflasyon verisi doğrultusunda ödeme yapılacaktır. SSK ve Bağkur emeklilerimiz ise peşin olarak aldıkları için maaş güncellemelerini SGK hızlı bir şekilde maaş takvimi içerisinde yansıtacaktır.

EN DÜŞÜK MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİNİN MAAŞI NE KADAR OLDU?

Memurlarımızın açıklanan enflasyon verisi doğrultusunda toplu sözleşme ile birlikte %19,31 oranında maaş farkları oluştu. En düşük emekli memur maaşı 14.740 TL’den 17.586 TL’ye yükseldi. Bekar bir memurun maaşı 30.372 TL’den 36.236 TL’ye, evli bir memurun ise 32.860 TL’den 39.205 TL’ye çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir