Türkiye’de her yıl 40 bin kişi akciğer kanserinden hayatını kaybediyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı: Akciğer Kanseri Türkiye İçin Ciddi Bir Sorun

Antalya’da düzenlenen 10. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi’nde konuşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Kıyrık, Türkiye’de her yıl yaklaşık 50 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konduğunu belirtti. Hastaların çoğunun geç evrede tanı aldığına dikkat çeken Kıyrık, yılda 40 bin kişiyi akciğer kanserinden kaybettiklerini söyledi. Dr. Kıyrık, Covid-19’dan kaybedilen hastaların sayısını da dile getirerek, akciğer kanseriyle ilgili kayıpların ciddi boyutta olduğuna vurgu yaptı.

10. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi, Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği tarafından Antalya’da düzenlendi. Kongre, solunum yolu hastalıklarından tütün bağımlılığına ve yapay zekâ destekli tanı yöntemlerine kadar birçok konuyu ele aldı. Dr. Murat Kıyrık da kongreye katılan isimlerden biriydi ve Türkiye’de akciğer kanserine bağlı ölümlerin önemine dikkat çekti. Kıyrık, “Her yıl 40 bin kişiyi bu hastalıktan kaybediyoruz. Covid-19’dan kaybedilen hastaların sayısıyla karşılaştırıldığında, akciğer kanserine bağlı ölümler de göz ardı edilmemeli” açıklamasında bulundu.

“Sigara ve Tütün Ürünleri Temel Neden”

Hastaların yüzde 90’ının sigara içicisi olduğuna işaret eden Uzm. Dr. Kıyrık, sigaranın akciğer kanserindeki etkisine vurgu yaptı. “Sadece sigara değil, elektronik sigara, nargile, puro ve pipo gibi diğer tütün ürünlerini de göz önünde bulundurmalıyız” diyen Kıyrık, sigaranın yanı sıra mesleki maruziyetlerin de risk oluşturabileceğini belirtti.

“50-80 Yaş Arası Tarama Programları Önemli”

Akciğer kanserinin genellikle 50 ile 80 yaş arasında görüldüğüne dikkat çeken Dr. Kıyrık, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı. Kıyrık, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda girişimlerde bulunduğunu ve belirli bir yaştan sonra akciğer kanseri taramalarının rutin hale gelmesi gerektiğini ifade etti.

“Erken Yaşta Sigaraya Başlamanın Riskleri”

Sigaraya başlama yaşının 11’e kadar düştüğünü belirten Kıyrık, erken yaşta sigara kullanımının akciğer kanseri riskini artırdığını söyledi. Ayrıca ailevi risklere de dikkat çeken Kıyrık, ailesinde kanser öyküsü olan bireylerin daha fazla risk altında olduğunu ve bu nedenle akciğer kanseri taramalarının yaşam biçimi haline gelmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Araç vergisinde büyük değişim: ÖTV ve KDV’de yeni dönem başladı

Ekonomiye yönelik düzenlemeler içeren yeni kanun teklifiyle, fosil yakıtla çalışan bazı binek araçlar ile hem fosil yakıt hem de elektrik motoruyla çalışan bazı hibrit araçların ÖTV matrah limitleri ve vergi oranlarında değişiklik yapılması öngörülüyor.

Dünyanın pedalı Sakarya’da döndü: Şampiyona festivale dönüştü

Sakarya, dünya bisiklet otoritelerinin takvimindeki en prestijli yarışlardan biri olan UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonasına ev sahipliği yaptı.

Rize’de off-road yarışları nefes kesti

18. Karadeniz Off-Road Kupası 1. ayak yarışı, Rize’nin Ardeşen ilçesinde gerçekleştirildi.

Dünya Kaykay İniş Şampiyonası Erzincan’da başladı

Erzincan Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde iki gün sürecek Dünya Kaykay İniş Şampiyonası başladı. 21 ülkeden 50 sporcu yarışmanın ilk gününde saatte 120 kilometre hıza ulaştı

Yapay zekanın kaderini bu dava belirleyecek: Davanın bir tarafında Hollywood devleri var

Eğlence sektörünün devleri Disney ve Universal, yapay zeka destekli görsel üretim platformu Midjourney’e telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı. Şirketler, Midjourney’nin telifli karakterleri izinsiz şekilde kullandığını ileri sürdü. Los Angeles’ta …

Araçlarda klima mı yoksa camı açmak mı daha tasarruflu: Cevabını duyan şaşırıyor

Yaz sıcaklarının kendisini göstermesiyle birlikte araç kullanmak daha da zor hale geliyor… Bu durumda sürücülerin elinde klimayı ya da camları açmak gibi iki seçenek bulunuyor. Peki, yakıt tasarrufu için hangi seçenek daha mantıklı?