Uzman Klinik Psikolog Öz: Bunaltıcı sıcaklar ruh sağlığımızı da tehdit edebiliyor

Yüksek Sıcakların Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Son günlerde Türkiye genelinde artan sıcaklar, sadece bedeni değil, ruh sağlığını da olumsuz etkiliyor. Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, sıcak hava koşullarının uyku düzeninden öfke kontrolüne, anksiyeteden depresyona kadar birçok ruhsal sorunu tetikleyebileceğine dikkat çekiyor. Öz, yaz aylarında ruh sağlığını korumanın önemine vurgu yapıyor.

Sıcak havanın artmasıyla birlikte nefes almanın zorlaştığı bu günlerde, Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Uzman Klinik Psikologu Merve Öz, sıcak hava koşullarının fiziksel konforun yanı sıra ruh sağlığını da tehdit ettiğini belirtiyor. Öz, “Sıcaklık, bir kişinin üretkenliğini ve günlük görevlerdeki performansını etkileyebilir. Aşırı sıcak, karar verme sürecini olumsuz etkileyebilir” diyor.

“Sıcak Hava Ruh Sağlığını Direkt Etkileyebilir”

Sıcaklık değişiminin ruh sağlığı üzerinde cinsiyete, yaşa ve sosyoekonomik duruma bağlı olarak farklı etkileri olduğunu belirten Öz, “Yüksek sıcaklığın, zihinsel bozukluklar olan depresyon ve şizofreni ile madde bağımlılığı gibi ruh sağlığı sorunları üzerinde doğrudan veya dolaylı etkileri olabilir. Ayrıca uyku bozuklukları, halsizlik, tahammülsüzlük, isteksizlik ve genel yorgunluk hissi gibi sorunlar da ortaya çıkabilir” diye açıklıyor.

“Uykusuzluk Tahammül Seviyesini Düşürebilir”

Özellikle uyku üzerinde büyük etkisi olan sıcak hava koşullarına dikkat çeken Öz, “Uykunun kalitesi azalırken süresi de kısalabilir. Bu durum iş verimini ve yaşam kalitesini düşürürken, tahammül seviyesini azaltabilir ve öfke kontrolünü zorlaştırabilir” diyor. Özellikle bipolar bozukluğu olan bireylerde uykusuzluğun mani dönemlerini tetikleyebileceğini hatırlatıyor.

“Panik Bozukluğu Olanlar Fiziksel Belirtileri Yanlış Anlayabilir”

Yüksek sıcaklıkların kalp ritmini artırarak bunaltı ve baygınlık hissine neden olabileceğini belirten Öz, özellikle panik bozukluğu olan bireylerin bu fiziksel belirtileri panik atak olarak algılayabileceğine işaret ediyor. Öz, “Böyle bir durumda, bu belirtilerin sıcak hava kaynaklı olabileceğini hatırlayarak sakinleşmeye çalışmalılar” diyor.

Depresyon hastalarının var olan isteksizliklerinin sıcak havalarda artabileceğini belirten Öz, “Depresyon, kişinin günlük aktivitelerine karşı isteksizlik, zevk alamama ve depresif ruh hali gibi belirtilerle ortaya çıkar. Sıcak hava, depresyondaki kişinin var olan isteksizliğini artırarak depresyonu şiddetlendirebilir” diye ekliyor.

“Öfkenizi Kontrol Altında Tutun”

Öz, yüksek sıcaklıkların dikkat dağınıklığına ve öfke kontrol zayıflığına neden olabileceğini belirterek sıcak havalarda öfke patlamalarının daha sık yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Öfkenizi kontrol etmek için derin nefes almanızı, nefes egzersizleri yapmanızı, kafein tüketimini sınırlamanızı ve düzenli egzersiz yapmanızı öneriyor. Ayrıca, empatisizliği ön planda tutmanın önemine de vurgu yapıyor.

“Öneriler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler”

Uzman Klinik Psikolog Merve Öz’ün önerileri şu şekilde sıralanıyor:
– Dışarı çıkma saatlerinizi öğlen 12.00 ile 14.00 arasına denk getirmemeye çalışın.
– Mümkünse serin alanlarda zaman geçirin ve aşırı sıcaklardan kaçının.
– Dışarı çıkmak zorundaysanız güneşten korunmak için şapka ve güneş gözlüğü kullanın.
– Rahatlamak için ılık duş alabilir ve yatmadan önce melisa çayı içebilirsiniz.
– Elektrolit dengenizi sağlamak için bol sıvı tüketmeye özen gösterin.
– Su oranı yüksek besinler tüketin ve spor yaparken akşam ve erken sabah saatlerini tercih edin.

Tüm bu önerilere dikkat ederek, yüksek sıcaklıkların ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirebilirsiniz.

Related Posts

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Bu kez o masada ilk kez kamu emekçisinin sözü söylenecek. 6 milyonun alım gücüne, haklarına böylesi keyfi bir karar mekanizmasıyla kader biçenler bu kez o masada karşılarında gerçekleri haykıran bir taraf görecek” dedi.

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

Merdiven altı zayıflama iğnelerindeki kontrolsüz tehlike

Merdiven altı zayıflama iğnelerindeki kontrolsüz tehlike

Bayram dönüş yolunda ‘uyku apnesi’ uyarısı

Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayram tatili dönüşünde yolculuk yapacak sürücüleri ‘uyku apnesi’ konusunda uyardı.

Uzmanı uyardı: Günde 100-150 gramın üzerinde et tüketmeyin

Uzman diyetisyen, Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşlara sağlıklı beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu. Bayram sofralarında sıkça tüketilen kırmızı etin, doğru şekilde pişirilmesi ve dengeli tüketilmesi gerektiğine dikkat çekip özellikle kronik rahatsızlığı olan bireylerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.