Uzmanından güneş kremiyle ilgili kritik uyarı

Güneşin Zararlı Etkilerine Karşı Önlemler

Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşları güneşin zararlı etkilerine karşı uyardı.

Güneşin zararlı etkilerinden korunmanın en önemli yolları arasında gölgede kalma, uygun güneş kremi kullanma ve cilt tipine uygun ürün seçimi yapma bulunuyor. Dr. Kavuncu, bilinmeyen içerikli ürünlerin kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Her Mevsim Güneş Kremi Kullanılmalı

Güneş ışınlarının UVA, UVB ve UVC olmak üzere üç farklı tipe ayrıldığını belirten Uzm. Dr. Kavuncu, UVA ışınlarının derinin en alt tabakalarına kadar inebildiğini, DNA yapısında bozulmalara neden olarak cilt kanserine zemin hazırladığını söyledi. UVB ışınlarının ise ciltte yanıklara ve kızarıklıklara yol açtığını ifade eden Dr. Kavuncu, UVC ışınlarının atmosfer tarafından emildiği için yeryüzüne ulaşmadığını belirtti.

Cilt sağlığı için güneş koruyucularının önemine vurgu yapan Dr. Kavuncu, güneş kremi kullanmanın sadece yaz aylarında değil, güneş ışınlarının etkili olduğu her mevsimde gerektiğini kaydetti. Cilt tipine uygun ürün seçiminin önemine dikkat çeken Dr. Kavuncu, yağlı ciltler için daha hafif formüllü kremlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Erken Kırışıklık ve Kanser Riskine Dikkat

Korunmasız güneş maruziyetinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Uzm. Dr. Kavuncu, yanıkların, leke oluşumunun, erken kırışıklıkların ve cilt kanserinin risklerini artırdığını ifade etti. Özellikle hamile kadınların güneşe karşı daha duyarlı hale gelebileceğini belirten Dr. Kavuncu, ekstra önlemler almaları gerektiğini söyledi.

Güneşten korunmanın önemine değinen Dr. Kavuncu, güneş kremi kullanımının yanı sıra geniş şapka, güneş gözlüğü ve uygun giysilerle cildi güneşe maruz bırakmamak gerektiğini kaydetti. Açık alanlarda çalışan ve uzun süre güneşte kalan kişilerin bu önlemleri mutlaka alması gerektiğini belirtti.

‘SPF Değeri Koruması Süresiyle İlgilidir’

Güneş kremlerinin organik ve inorganik olarak iki ana gruba ayrıldığını belirten Uzm. Dr. Kavuncu, organik kremlerin karbon bazlı, sentetik ürünler olduğunu, inorganik kremlerin ise titanyum dioksit ve çinko oksit gibi maddeler içerdiğini söyledi. SPF değerinin koruma değil, koruma süresiyle ilgili olduğunu ifade eden Dr. Kavuncu, SPF 30 ile SPF 50 arasında koruyuculuk açısından büyük bir fark olmadığını, sadece etkili koruma süresinin farklı olduğunu belirtti.

Sahte ve denetimsiz güneş kremlerine karşı uyarılarda bulunan Dr. Kavuncu, güneş kremlerinin eczanelerden veya güvenilir marketlerden temin edilmesi gerektiğini vurguladı. “Merdiven altı” ürünlerin cilde zarar verebileceğini, alerjik reaksiyonlara ve toksik etkilere yol açabileceğini belirtti.

Related Posts

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Bu kez o masada ilk kez kamu emekçisinin sözü söylenecek. 6 milyonun alım gücüne, haklarına böylesi keyfi bir karar mekanizmasıyla kader biçenler bu kez o masada karşılarında gerçekleri haykıran bir taraf görecek” dedi.

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

Merdiven altı zayıflama iğnelerindeki kontrolsüz tehlike

Merdiven altı zayıflama iğnelerindeki kontrolsüz tehlike

Bayram dönüş yolunda ‘uyku apnesi’ uyarısı

Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayram tatili dönüşünde yolculuk yapacak sürücüleri ‘uyku apnesi’ konusunda uyardı.

Uzmanı uyardı: Günde 100-150 gramın üzerinde et tüketmeyin

Uzman diyetisyen, Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşlara sağlıklı beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu. Bayram sofralarında sıkça tüketilen kırmızı etin, doğru şekilde pişirilmesi ve dengeli tüketilmesi gerektiğine dikkat çekip özellikle kronik rahatsızlığı olan bireylerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.