Uykusuzluk kâbusu bitti: Bu basit yöntemle uykuya dalabilirsiniz!

Egzersizin Uyku Kalitesi Üzerindeki Etkileri

Uzmanlara göre, daha sağlıklı bir uyku için birçok farklı yöntem mevcut. Bazı alışkanlıklar arasında akşamları sıcak duş almak, uyumadan önce elektronik cihazları kullanmamak yer alıyor. Ancak yapılan araştırmalar, tüm bu öneriler arasında egzersizin önemli bir yere sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Yapılan detaylı bir araştırma, düzenli egzersizin uyku kalitesini önemli ölçüde artırdığını gösterdi. Hem kısa süreli hem de sürekli egzersizlerin, daha hızlı uykuya dalmanıza, gece boyunca daha az uyanmanıza ve sabahları daha dinç bir şekilde uyanmanıza yardımcı olduğu belirtildi.

Özellikle aerobik egzersizler, yani yürüyüş, koşu, bisiklet veya yüzme gibi büyük kas gruplarını çalıştıran aktiviteler, uyku kalitesi üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir.

EGZERSİZİN UYKU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Peki, egzersiz tam olarak nasıl daha iyi bir uykuya yardımcı oluyor? Uzmanlara göre egzersizin melatonin hormonunun salgılanmasını artırdığı düşünülüyor. Melatonin, vücudun doğal uyku düzenleyicisi olarak bilinir ve uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir.

Ayrıca, egzersiz vücut sıcaklığını artırır ve egzersiz sonrasında vücut rahatlar. Bu sıcaklık değişiminin uykuya geçişi kolaylaştırdığı düşünülmektedir.

Bunun yanı sıra, düzenli egzersizin depresyon ve anksiyete gibi ruh sağlığı sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir. Ruh halini iyileştiren egzersiz, uyku kalitesini dolaylı yoldan da olumlu etkileyebilir.

Nottingham Trent Üniversitesi’nden Egzersiz, Beslenme ve Sağlık bölümünden öğretim üyesi Emma Sweeney’a göre, günlük olarak sadece 30-60 dakika egzersiz yapmanın bile uykuya dalma süresini kısaltabileceğini ve daha iyi bir uyku çekmenize yardımcı olabileceğini vurguluyor. Sweeney, düzenli egzersizin bu etkileri artırabileceğini belirtiyor.

Related Posts

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

Merdiven altı zayıflama iğnelerindeki kontrolsüz tehlike

Merdiven altı zayıflama iğnelerindeki kontrolsüz tehlike

Bayram dönüş yolunda ‘uyku apnesi’ uyarısı

Prof. Dr. Tevfik Özlü, bayram tatili dönüşünde yolculuk yapacak sürücüleri ‘uyku apnesi’ konusunda uyardı.

Uzmanı uyardı: Günde 100-150 gramın üzerinde et tüketmeyin

Uzman diyetisyen, Kurban Bayramı dolayısıyla vatandaşlara sağlıklı beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu. Bayram sofralarında sıkça tüketilen kırmızı etin, doğru şekilde pişirilmesi ve dengeli tüketilmesi gerektiğine dikkat çekip özellikle kronik rahatsızlığı olan bireylerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Yaşlanmayı tersine çevirebilecek 6 yiyecek bulundu

Yaşlanmayı durdurmanın anahtarı sandığınızdan daha yakın olabilir. Yeni bir araştırma, doğal ve bitki bazlı beslenmenin hücresel yaşlanmayı yavaşlattığını gösterdi. Bilim insanlarına göre, doğru besinlerle vücut biyolojik yaşını geriye alabilir.

Unutkanlık ciddi bir sorunun habercisi olabilir! Bu belirtilere dikkat

Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığın sadece yaşlılıkla sınırlı olmadığını, genç yaşlarda da sıkça görülebileceğini belirterek bu durumla başa çıkmanın yollarını anlattı.